Hallå där Robin Stattin!

Yrkeslärare, tävlat i Yrkes-VM Installationselektriker, egen företagare och projektledare. Robin Stattin har hunnit med mycket sedan han gick ut el- och energiprogrammet. Dessutom har han ett brinnande intresse för armbandsur.

Namn: Robin Stattin

Ålder: 27 år

Bor: Sollefteå

Gör: Yrkeslärare el- och energiprogrammet Sollefteå gymnasium. Börjar i februari 2023 som projektledare EL på Railcare Lokverkstad

Familj: Sambo/fästmö

Fritid: Stort intresse för klockor (armbandsur), pistolskytte, renovering och ny teknik, bland annat 3Dprinting/fräsning och tillverkning av olika saker för kunds räkning.

Yrkeslärare Robin Stattin

Yrkeslärare är en i raden av olika tjänster som Robin Stattin jobbat med sedan han gick ut el- och energiprogrammet 2014. Robin berättar att han alltid varit intresserad av teknik, bland annat byggde han gärna elektronikbyggsatser när han växte upp. 

– Jag gillar att arbeta med händerna och tänka ut bra lösningar, berättar Robin. Allt eftersom har jag blivit mer och mer sugen att inhämta ny info och ny teknik inom yrket vilket gör att jag utvecklas hela tiden.

Mångfacetterad yrkeslärare

Robins uppdrag som yrkeslärare började faktiskt med att han tillsammans med en kollega nyetablerade el- och energiprogrammet på Sollefteå gymnasium.

– Det är någonting helt nytt för mig att arbeta med ungdomar, säger Robin och ler. Det är kul att se dem utvecklas från en ungdom som inte kan någonting alls inom el till att de helt plötsligt blir riktiga arbetare som gör elinstallationer snyggt och noggrant.

Den största utmaningen i sitt jobb som yrkeslärare berättar Robin är att hålla lugnet och överföra sin kunskap till eleverna.

– Ibland kan det vara svårt att förmedla vissa saker som för mig kan vara en självklarhet men för vissa är det helt omöjligt att ta in informationen. Dessa gångar är kollegorna bra att ta till hjälp då de kanske kan förklara på ett annat sätt alternativt att man kan visa eller förklara det praktiskt, säger Robin.

Jobbet som elektriker är superkul. Man lär sig hela tiden nya saker och man kan aldrig bli fullärd som elektriker eftersom det kommer så mycket ny teknik hela tiden vilket är roligt!

Tävlar och dömer i yrket installationselektriker

Om du följde Yrkes-SM 2022 såg du Robin gå runt bland de tävlande och bedöma deras arbete. Det du kanske inte visste är att han också har tävlat som installationselektriker. 

År 2016 tog Robin hem SM-guldet i Yrkes-SM. Han har efter det deltagit i Yrkes-NM (Norska mästerskapen)  där han tog Norskt silver, China International Skills Competition (Kinesiska mästerskapen) i Shanghai samt Yrkes-VM i Abu Dhabi.

Numera är Robin med och anordnar och är domare i tävlingar. Bland annat leder han arbetet med landskapen mellan Sverige och Norge som vi anordnar på Elfack i maj 2023.

Började som elektriker

Hans yrkesliv tog sin start när Robin 2011 började plugga på el- och energiprogrammet i Kramfors på Ådalsskolan (ETG College). Direkt efter studenten 2014 fick han jobb på den elinstallationsfirma i Sollefteå där han hade gjort APL. Hans arbetsuppgifter och arbetsplatser varierande stort, allt från att jobba på vattenkraftverk, Saltviksfängelset, datajobb, till helt vanliga installationsarbeten hemma hos privatpersoner.

Utöver sin utbildning vid el- och energiprogrammet har Robin tagit auktorisation AL (lågspänning). Det var inget krav för mitt arbete jag men valde ändå att plugga in det, berättar Robin.

Projektledare med passion för armbandsur

Den 7 februari 2023 börjar Robin en ny tjänst, den här gången som Projektledare EL hos Railcare Lokverkstad i Långsele. 

Robin har många järn i elden, och han har också en givande fritid.

– I dagsläget skulle jag väl säga att min största hobby är klockor/armbandsur vilket tar upp en hel del fritid, berättar Robin med entusiasm i rösten. Allt från gammalt till nytt och dyrt till billigt, jag är allätare som gillar historia och information kring klockor och urverk. Utöver klockhobbyn gillar både jag och min fästmö att renovera och vi har ganska precis renoverat klart hela vårt hus, senast var det badrum och kök.

Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content