Hallå där David Nilsson!

David Nilsson är en av tre finalister som i maj 2022 ska tävla om titeln Sveriges Bästa Elektriker. Han tog studenten från El- och energiprogrammet våren 2021 och jobbar idag som elektriker på stålföretaget SSAB. Han gillar programmering i elteknik, PLC, och hans plan är att till hösten 2022 börja plugga Datavetenskap med inriktning systemutveckling på universitetet. 

Namn: David Nilsson 

Ålder: 20 år

Bor: Oxelösund

Gör: Underhållselektriker på SSAB

Gymnasiet: Installationselektriker på El- och energiprogrammet ETG Nyköping

Familj: Föräldrar

Fritid: Umgås med vänner, spela padel och golf

David Nilsson gillar att tävla

Det var ett telefonsamtal från en lärare på gymnasiet som inledde David Nilssons tävlande för att vinna titeln Sveriges Bästa Elektriker i Yrkes-SM. “Då tänkte jag att det är ju en ära och skitkul. Jag vet ju att jag kan så varför inte testa, jag förlorar ju inte så mycket på det och jag har massor att vinna. Det ser ju riktigt bra ut i CV.t också sen när man ska jobba”, berättar David om känslan efter att han fick telefonsamtalet. 

David berättar att han kommer göra sitt bästa för att vinna Yrkes-SM. “Jag vet vad jag är kapabel till och presterar jag bra så har jag nog chans att vinna. Jag tycker det ska bli jättekul att åka iväg och bara få chansen att vara med – att man är en av de tre som är kvar. Och vinner man så går man vidare till VM. Man blir ju taggad av det! Man har ju liksom något att vinna på det, det är ju inte som att vinna en klubba utan man har något stort att vinna på det.”, säger David med ett leende.

Får träning i vardagen

Inför Yrkes-SM tränar inte David så många enskilda moment eftersom han i sitt jobb har omväxlande arbetsuppgifter och på så sätt får träning. “Jag kan ju alla installationsregler – jag vet hur jag ska sätta upp det”, säger David. “Sen är det mer finkänslighet att det ska vara rakt, rätt höjd och så vidare. Kopplingen kan vara lite utmanande men det ska nog inte vara något problem. Jag känner mig säker.” Ett momentet som David kommer träna lite extra på är KNX. Bland annat kommer han gå en kurs som hans gymnasieskola ETG Nyköping fixat till honom.

Tanken var att jag ville plugga något som är tekniskt som jag tycker om. Och skulle det vara så att jag inte orkar plugga efter gymnasiet så har jag alltid något att falla tillbaka på - jag är utbildad elektriker och kan alltid jobba som det.

Ville ha ett yrke efter gymnasiet

När David Nilsson skulle välja gymnasiet så visste han att han senare ville plugga vidare på högskolan. Men då i nian visste ha inte vad. Eftersom han känner flera som hade tänkt plugga vidare efter gymnasiet men som sen inte gjort det, så ville han gå en säker väg på gymnasiet och gå ett yrkesprogram.

“Tanken var att jag ville plugga något som är tekniskt som jag tycker om. Och skulle det vara så att jag inte orkar plugga efter gymnasiet så har jag alltid något att falla tillbaka på – jag är utbildad elektriker och kan alltid jobba som det”, berättar David Nilsson.

Älskade gymnasieskolan

Valet till gymnasiet föll till slut på installationselektriker på El- och energiprogrammet hos ETG Nyköping. “Jag älskar den skolan. Av alla skolor jag har gått i så är det här helt klart den bästa hittills”, säger David entusiastiskt. “Jag gillar sammanhanget med lärare och elever – allt liksom bara klickade. Och man gör roliga grejer, till exempel när vår mattelärare lärde oss en regel som han kallar pannkaksregeln då gjorde vi sen pannkakor här utanför. Såna grejer, det gör ju saken mycket roligare.”

Gillar utmanande arbetsuppgifter

Både i skolan och i arbetslivet tycker David om utmanande uppgifter, exempelvis under APL när han fick en ritning och material med instruktionen att själv plocka ihop materialet som behövdes, sätta ihop och sen vara med och testa det.

På jobbet som Underhållselektriker hos SSAB är det utmanande och roligt, bland annat berättar David att industrin är i drift dygnet runt och inte får stå still eftersom allt då kan gå sönder. “Man står med mycket moment och det ansvarstagandet tycker jag om.”

Vill läsa vidare på universitetet

På gymnasiet fångades PLC hans intresse, det vill säga att programmera hur saker ska fungera och vad som ska göra vad. “Det tycker jag var väldigt roligt så då tänkte jag att varför inte gå vidare inom den inriktningen och gå djupare”, berättar David när vi pratar om hans plan att till hösten 2022 börja studera på universitetet och läsa Datavetenskap med inriktning systemutveckling. Med den utbildningen så kan han till exempel programmera smarta hem.

Aktiv fritid

På fritiden träffar David gärna sina vänner. Dessutom spelar han paddel och har nyligen börjat spela en paddelserie. “Jag kör lite mer tävlingsinriktat. Det tycker jag är roligt”, berättar David. “Jag har spelat tennis nästan hela mitt liv och tävlade massor när jag var ung. Man vill ha lite utmaning och känna spänning, då blir det roligare”.

På sommaren spelar David också gärna golf. “Jag har ungefär 9 i handicap – jag är nöjd. Jag har varit ute och slagit lite på rangen nu och det känns bra, jag hoppas kunna sänka mig nu till sommaren. Men i början är det alltid lite skakigt när man går ut, det är alltid lite bollar som flyger vänster höger”, säger David och ler. 

KNX är en världsomfattande standard för alla applikationer i hem- och fastighetsautomation, från belysning och solskydd till olika säkerhetssystem, värme, ventilation, luftkonditionering, övervakning, larm, vattenkontroll, energiövervakning, smart mätning samt hushållsapparater, audio/video och mycket mer.

PLC (av engelska programmable logic controller) eller programmerbart styrsystem är en slags dator som främst används inom automation, till exempel för att styra en montagelinje, ett vattenkraftverk eller åkattraktioner på ett nöjesfält.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content