Hallå där Cecilia Axelsson!

Cecilia Axelsson är en driven civilingenjör inom elkraft med många järn i elden. 120 dagar om året är hon på resande fot och arbetar med elsäkerhet. Parallellt driver hon ett eget företag. Vi pratar med Cecilia om hur hon uppnått sitt drömyrke och varför hon skulle rekommendera elbranschen till andra.

Namn: Cecilia Axelsson 

Ålder: 44 år

Bor: Årjäng

Gör: Elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen & ägare av Potentiale i Wermland AB 

Familj: Man, två döttrar och många djur

Intressen: Friluftsliv, odling och fotboll 

Tre generationer av elektriker

Det finns en hel del elektriker i Cecilia Axelssons familj. Hennes pappa är elektriker, hennes man likaså och hennes äldsta dotter går på el-och energiprogrammet. För Cecilia själv började det med en fascination över väderfenomenet åska. “Jag undrade varför det åskade och varför det blev som det blev efter åskan, så jag halkade tidigt in på elsäkerhet” berättar Cecilia. Innan gymnasiet praktiserade Cecilia som linjemontör och klättrade i elstolpar. Det var en spännande upplevelse och Cecilia blev säker på sin sak – hon ville jobba med elteknik. Gymnasievalet föll på naturteknik med inriktning el på Solbergagymnasiet i Arvika.

Chalmers Universitet och det första jobbet

Efter gymnasiet fortsatte Cecilia att sommarjobba som linjemontör innan hon kom in på Chalmers universitet i Göteborg. Efter fem år var Cecilia nyutexaminerad civilingenjör och hade just avslutat ett examensarbete i jordningssystem. Hon fick snabbt arbete på företaget AFRY där hon jobbade med just jordningssystem. “Det var otroligt varierande och oerhört lärorikt. Jag fick träffa på företag man inte annars stöter på” berättar Cecilia. På AFRY fick Cecilia åka ut till olika industrier och företag för att gå igenom elsäkerheten. Hon gjorde genomgångar av elanläggningar, mätningar och utredningar kring problematik som uppstått och kom sedan med åtgärder. En av Cecilias största kunder var Volvo Personvagnar. På Volvo fastställde hon säkerhetsrutiner för hur de skulle arbeta tryggt och säkert. Vidare kretsade Cecilias arbete kring utbildningar och föreläsningar. Hon fick tidigt i uppdrag att sköta interna utbildningar inom elsäkerhet, och även utbildningar på andra företag.

Att satsa på det man brinner för

Cecilia märkte tidigt att det fanns många frågor inom området jordningssystem, men väldigt få svar. “Det kändes både utmanande och frustrerande” förklarar Cecilia. Hon började fundera på att starta eget företag för att få tid att forska och få svar på de frågor hon grubblade över. 2018 bestämde sig Cecilia för att starta Potentiale i Wermland AB. Företaget fokuserar på att göra utredningar inom potentialutjämning och driver även utbildningar inom ämnet. Tre år senare blev Cecilia erbjuden ett jobb som elsäkerhetsexpert och ansvarig för solenergiutskottet på Installatörsföretagen. Hur Cecilia hinner med allt är rätt enkelt, enligt henne själv. “Jag är väldigt målmedveten och går in till 110 % för det jag brinner för” berättar hon.

Är man det minsta intresserad av teknik så finns enorm potential, och vill man utveckla morgondagens teknik så har man alla chanser.

120 hotellövernattningar per år

Installatörsföretagen har 3 900 medlemsföretag och Cecilias schema är ofta fullspäckat. Förutom att hjälpa medlemsföretagen så föreläser Cecilia och håller i seminarier om både elsäkerhet och solceller. Dessutom skriver Cecilia läromedel, sköter utbildningar, deltar på mässor och medverkar i riksmedia. Cecilia har, med andra ord, många bollar i luften. “Jag har cirka 120 hotellövernattningar inplanerade i år, och det känns bara fantastiskt kul och lärorikt” säger Cecilia.

Lugnet i Årjäng

När Cecilia är ledig trivs hon som bäst ute bland djuren på sin gård. Här finner hon lugnet i den annars fartfyllda vardagen. Cecilia har både hönor, getter, hundar och katter. “Det har verkligen sin charm att få komma hem och stå och mata getterna i gummistövlar” skrattar Cecilia. Till sist frågar vi om Cecilia skulle rekommendera elteknikbranschen till andra? “Alla dagar i veckan” svarar hon entusiastiskt. “Är man det minsta intresserad av teknik så finns enorm potential och vill man utveckla morgondagens teknik så har man alla chanser”.

Jordningssystem: Den del av ett elektriskt distributionssystem som säkrar jordningen och leder bort ström om något skulle gå fel. Jordningssystem handlar således mycket om elsäkerhet.

Potentialutjämning: Med potentialutjämning undviks spänningsdifferenser mellan olika system. Detta leder till att spänningarna jämnas ut och att systemen fungerar optimalt.  

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content