Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Namn: Sanna Immonen

Ålder: 40 år

Bor: Lilla Edet

Gör: Elektriker hos EdetHus

Familj: Sambo och tre barn

Fritid: Pysslar hemma i mån av tid, men oftast blir det idrottsaktiviteter med barnen. Konståkning och hockey bland annat.

Sanna sitter i sin bil
Från drinkar till dioder

Sanna Immonen levde sitt yrkesliv på kvällar och nätter i den tidiga 20-årsåldern. Jobbet som bartender och servitris varvades med att köra ut tidningar nattetid. När hon träffade en kille och de började prata om att skaffa barn behövdes dock en förändring. ”Jag fattade att det inte var hållbart att jobba kvällar, helger och nätter med småbarn – jag ville ha ett jobb på dagtid helt enkelt” berättar Sanna. Tankarna gick snabbt till elektriker och det var också vad hon utbildade sig till som 24-åring, på Lindholmen i Göteborg. 

Bonuspappan väckte intresset

Sanna fick upp ögonen för el redan som liten, eftersom hennes bonuspappa arbetade som bilelektriker. ”Att se honom bygga ihop olika sirener och installera billarm väckte mitt intresse” förklarar hon. Ändå blev det en estetisk utbildning i gymnasiet. Den kreativa ådran passar dock bra för elektrikeryrket har det visat sig. ”Jag vill att allt jag gör ska se fint ut, esteten i mig älskar att få välja snygga armaturer till exempel” säger Sanna. Övriga delar av jobbet hon uppskattar är problemlösningen och de varierande dagarna.

Det roligaste är variationen i yrket – ingen dag är den andra lik!

”De blir imponerade”

Idag arbetar Sanna som elektriker för EdetHus, ett fastighetsbolag i Lilla Edets kommun. Tillsammans med kollegan Sebastian sköter hon allt som har med el att göra inom bolaget. Det kan vara alltifrån att arbetsleda större projekt till att besöka fastigheterna för felsökning och reparation. Och det är just variationen som är det bästa med jobbet enligt Sanna. Jobbet är en mix av självständigt arbete och möten med människor och ingen dag är den andra lik. ”Ibland får jag vara social med gamla damer som har oändligt med berättelser” säger Sanna med ett leende. Hon berättar att damerna kan bli förvånade över en kvinnlig elektriker, men de säger aldrig något negativt. ”Tvärtom blir de imponerade och tycker att man är modig och duktig” förklarar hon.

Vill ha fler kvinnor i elbranschen

Sanna vill uppmuntra fler tjejer och kvinnor att söka sig till elbranschen. ”När jag började var det väldigt ovanligt med kvinnliga elektriker och klimatet var hårdare, men oerhört mycket har förändrats” berättar hon. Idag bemöts Sanna med respekt och hon försöker även inspirera sin egen dotter att välja elbranschen. ”Det är ett utmanande jobb, men det är det som är kul! Det är dessutom ett framtidsyrke med bra lön och förmåner” sammanfattar hon.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content