Hallå där Philip Bergquist!

Det är svårt att förstå att Philip Bergquist bara är 30 år när man ser hur mycket han hunnit med i elbranschen. Från praktiskt arbete på stora byggen och inom lås och larm, till sälj och teknisk support. Utanför arbetstid hittar du honom troligtvis på en discgolfbana där han övar inför nästa amatör-SM.

Namn: Philip Bergquist

Ålder: 30 år 

Bor: Åkersberga

Gör: Teknisk support och innesäljare hos Hager.

Fritid: Aktiv och tränar mycket. Bland favoritaktiviteterna finns discgolf (frisbeegolf), skidåkning, löpning, längdskidåkning.

Porträttbild av Philip Bergquist inuti ett kontor
Ville snabbt ut i yrkeslivet

Det fanns flera anledningar till att det blev just el- och energiprogrammet på Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga för Philip Bergquist. Han ville plugga något praktiskt som snabbt skulle låta honom komma ut i yrkeslivet. När han kollade igenom alternativen såg han stor potential i elbranschen.

– Elektriker är ett framtidssäkrat, mångsidigt yrke. Det finns en sådan bredd! Om man lägger den grunden, då har man hela världen framför sig.

Blev som en familj

Philip har hunnit med många olika inriktningar efter gymnasiet. Han har arbetat i verkstadsmiljö där man byggde ihop elcentraler och ställverk, han har arbetat på större byggen och även varit några år på svagströmssidan inom lås och larm. Under den tiden pluggade han även in AL (Allmän behörighet el). Även om han provat på mycket tycker han att alla bitar av elbranschen har sin charm. Philip berättar att det skapas en fin sammanhållning och att man blir som en familj på byggen med lång byggtid. Den gamla föreställningen om hård jargong känner han inte igen, tvärtom säger han sig ha blivit varmt välkomnad överallt. Att få fördjupa sig i samma arbetsuppgift under flera veckor hjälpte honom verkligen att förstå och bemästra hantverket från grunden. 

Elektriker är ett framtidssäkrat, mångsidigt yrke. Väljer man den inriktningen har man hela världen framför sig.

Älskar att prata med kunder

De senaste två åren har han arbetat hos Hager, som innesäljare och teknisk support. Han jobbar kontorstider och vanliga arbetsuppgifter är att hantera mejl och att svara på tekniska frågor samt ge rådgivning kring Hagers enorma produktutbud. Det är grossister och elektriker som ringer in, vilket kräver en stark elbakgrund och ett brett kunnande hos den som sitter i andra änden. För Philip känns det spännande att inte riktigt veta vad nästa fråga kommer handla om. Han berättar att han älskar att prata med kunder och försöka lösa deras problem. I framtiden ser han sig själv jobba som utesäljare inom samma organisation. 

Europa runt med discgolfen

Philip har spelat golf hela livet, men tröttnade till slut på att det var dyrt och att varje omgång tog så mycket tid. När en kompis introducerade honom till discgolf (även känt som frisbeegolf) fastnade han direkt. Sedan den första spelomgången har det blivit spel runtom i Europa. Franrike, Tyskland, Estland – men de bästa banorna finns enligt Philip i Norden. Han berättar att även om Sverige och Norge är vassa, sticker Finland ut ännu mer. Där är discgolf den sport som växer mest i landet.  Philip har även varit med i amatörlag-SM, där vann hans lag Vallentuna i B-slutspelet. Han rekommenderar alla att prova på ett spel och lovar att alla nya välkomnas på bästa sätt av communityn. 

– Allt som krävs är en frisbee, men det är inte en vanlig strandfrisbee man ska ha utan en som är specifikt till för discgolf. Det behövs bara en, men sen kan man förstås ha 30 stycken som jag, säger han med ett skratt.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!Skip to content