Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Namn: Ida Kullander

Ålder: 55 år

Bor: Stockholm

Gör: Ellärare på REFIS (Rör och Elentreprenörernas Friskola i Stockholm ägd av Installatörsföretagen)

Familj: Sambo och en vuxen son

Fritid: Klättring och restaurangbesök

Porträtt av Ida Kullander
Ville ha tydliga resultat av arbetet

Efter nästan 20 år som frilansande redaktör i bokbranschen började Ida Kullander ifrågasätta om hon skulle fortsätta. Ensamheten i yrket började ta ut sin rätt. ”Ord är härligt och viktigt, men jag mår bäst av att jobba i grupp” berättar hon. Tankarna gick från bagare till trädgårdsmästare och andra yrken där man jobbar med händerna. ”Jag ville få ett synligt resultat vid slutet av arbetsdagen” förklarar hon. ”Om man flyttar ett kommatecken framåt eller bakåt i en mening märks knappt, men om man skapat bröd av en säck mjöl är det något väldigt tydligt” fortsätter hon. Exakt vilket det nya yrket skulle bli dividerade hon om i flera år innan valet föll på elektriker.

Öppnade en helt ny värld

De goda framtidsutsikterna för att få jobb gjorde att elektriker till slut vann över andra yrken. ”Jag kände inga elektriker, men det lät kul och jag är händig” förklarar Ida. Kombinationen av mentalt och fysiskt arbete lät lovande. ”Mina kunskaper inom el före utbildningen sträckte sig till att sätta upp ett telefonjack, men jag hade en tilltro till mig själv och att jag skulle kunna lära mig” berättar hon vidare. Hon sökte och kom in på Komvux Lernias utbildning till installationselektriker. ”Jag trivdes bra från start, det var så kul att få öppna en helt ny värld!” säger Ida. Åldrarna på klasskamraterna sträckte sig från 20 till 60 år.

Livet blir större och rikare av att våga byta yrkesbana!

Från elev till lärare

Efter avslutade studier jobbade Ida som serviceelektriker inom livsmedelsproduktion. Där gjorde hon felsökningar på maskiner, lagade konstiga specialkontakter och andra roliga småjobb. ”Felsökning är otroligt roligt och jag trivdes jättebra på arbetsplatsen, men man gör ofta jobbet ensam och jag fick inte riktigt det där gänget jag drömt om” berättar hon. Då hörde Idas gamla rektor av sig och frågade om hon inte var intresserad av ett karriärbyte till lärare. Hon hoppade på det och det kändes rätt direkt. ”Nu har jag folk omkring mig hela tiden” säger Ida med ett skratt. Efter tre år som lärare på vuxenutbildningen gick hon istället över till REFIS, en branschägd gymnasieskola. ”Det är otroligt roligt och givande att jobba med ungdomar när de tar sig an el för första gången – de har en helt ny blick!” förklarar hon.

”Var inte rädd – bara kör!”

När Ida berättade för familj och vänner om sin nya karriär fick hon höra av hon var modig. Själv ser hon det mer som ett lustfyllt och roligt beslut. Till andra som funderar över att våga byta bana har hon ett tydligt tips: ”Var inte rädd – bara kör!”. Hon berättar att det visst blir lite tuffare ekonomiskt under studieperioden, men försäkrar att man snart jobbar igen det man förlorat. ”Livet blir större och rikare av att våga byta yrkesbana” slår hon fast.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
uppfinnare

Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Arvid Larsson Yrkes-SM 2024

Hallå där Arvid Larsson!

Arvid Larsson, 18, från Gnesta, utmanar i Yrkes-SM för Installationselektriker. Läs om Arvids resa från skolbänken till nationell tävlan, hans tankar om framtiden, och passionen för elektricitet som driver honom framåt.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content