Hallå där Patrik Hedlund!

Patrik Hedlund hade aldrig övervägt en karriär inom hantverksyrken förrän en SYO-konsulent föreslog det. Idag är han en passionerad systemintegratör inom KNX, där han ser sitt arbete som ett legobygge. Yrket är inte bara en karriär utan också en hobby där han kontinuerligt lär sig och utvecklas. 

Namn: Patrik Hedlund

Ålder: 33 år

Bor: Hudiksvall 

Gör: Serviceelekteriker och systemintegratör KNX hos Bravida Hälsingland

Familj: Sambo

Fritid: Att umgås med sambon, vara i fjällen, jaga och utvecklas inom KNX

Patrik Hedlund sitter vid sitt skrivbord framför dator och elektronisk utrustning
”Hade aldrig tänkt på hantverksyrken”

När Patrik Hedlunds SYO-konsulent i nian föreslår att han ska praktisera på en elfirma blir han först förvånad. ”Jag hade aldrig tänkt på hantverksyrken tidigare, jag kände ingen som jobbade med något sånt”, berättar han. Under praktiken hos elfirman i Ockelbo väcks intresset för el. Sedan han gick ut från Elprogrammet på Polhemsskolan i Gävle har han arbetat, först som installationselektriker och serviceelektriker och sedan som systemintegratör. “Jag hade redan ett stort intresse för datorer och det passar perfekt i det här yrket” säger Patrik.

KNX – att kombinera legobitar

En systemintegratör arbetar med att få olika system eller funktioner att fungera tillsammans. Patrik är systemintegratör inom KNX, vilket är en standard för moderna elinstallationer framtagen av 500 tillverkare. Istället för att varje varumärke ska ha sina egna program och appar kopplar man här ihop allt som behövs för att styra exempelvis ljus, värme och energi. ”Jag ser det som att man kombinerar olika legobitar för att bygga ihop ett smidigt system där allt samverkar” säger Patrik. Han gick en 5-dagars grundkurs inom KNX 2018 och har därefter spridit ordet om fördelarna med systemet via sitt jobb hos Bravida

foto av ett leksakshus med solceller på taket

Yrket är varierande, man både skruvar och sitter vid datorn. Efterfrågan på smarta hem och liknande lösningar ökar varje år, så jag hoppas verkligen att unga ser vilken bra inriktning det här är för framtiden.

Smarta hem med många möjligheter och fallgropar

Intresset för smarta hem ökar, men vad betyder det egentligen? ”Det finns hur många olika funktioner som helst. Godnatt-knapp är ett exempel. När man trycker på den släcks all belysning, rullgardinen åker ner och avslappnande musik sätts igång” förklarar Patrik. Han påpekar att hållbarhet är en viktig del av tänket inom KNX. ”Eftersom utvecklingen hela tiden går framåt kan det som verkar toppen idag inte fungera alls om fem år. Ska man då byta ut allt? Det är inte alls bra för miljön. Med KNX kan man så att säga uppgradera enskilda legobitar utan att behöva göra om hela legobygget” berättar Patrik.

Yrket som hobby

På fritiden umgås Patrik med sambon, gör säsongsbetingade aktiviter i fjällen eller så är han iväg på älgjakt. Det är dock en annan aktivitet som upptar allra mest tid. ”Mitt yrke är också min hobby”, förklarar han. Han berättar om hur han fixar smarta lösningar i hemmet eller hänger på forum för att lära sig mer inom KNX. “Jag hittar alltid något nytt att fördjupa mig i ” berättar Patrik. “Jag jobbar säkert med KNX om 5 och 10 år också, kanske inom utbildning.”

Jag lämnar någonting efter mig som finns kvar länge och det känns häftigt.

Starta kyrkklockor med mobilen

Patrik beskriver att det roligaste med yrket är när han hittar lösningar på problem. ”Jag lär mig saker hela tiden, vilket gör att jag aldrig blir uttråkad” berättar han och förklarar vidare att han inte vill fastna utan hela tiden utvecklas. ”Det är också roligt när gammalt möter nytt. Jag skulle kunna starta kyrkklockor i Hudiksvall via min mobil nu – men det ska jag inte”, säger Patrik med ett skratt. Kyrkan i fråga renoverades 2018 – gången innan var 1938. ”Jag lämnar någonting efter mig som finns kvar länge och det känns häftigt.” avslutar han.

Yrkeslärare

Hallå där Stefan Achilles!

Efter en framgångsrik karriär som flygplanselektriker blev Stefan Achilles yrkeslärare inom el. Idag brinner han för att utbilda framtidens elektriker och göra dem redo för arbetslivet.

Porträtt av Linus Thomassson
Studerande

Hallå där Linus Thomasson!

Med inspiration hemifrån hittade Linus Thomasson till el- och energiprogrammet. Läs om en vanlig skoldag för Linus och om hans rekommendation till dagens högstadieelever!

Porträttfoto av Mikael Vestlund
VD

Hallå där Mikael Vestlund!

Den som frågar sig om det går att klättra inom elbranschen borde lyssna på Mikael Vestlunds historia. Han har gått från lärling till VD och värnar nu extra mycket om de unga och nya i branschen.

Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content