Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM. 

Namn: Pontus Slättman

Ålder: 42 år

Bor: Stockholm

Gör: VD för WorldSkills Sweden

Familj:  Fru och två barn

Fritid: Spelar padel och gillar “allting som går fort” 

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkestävlingar är den röda tråden
Det var under en praktik hos en elfirma i nionde klass som Pontus Slättman fick upp ögonen för elektrikeryrket. Efter avslutade studier på el- och energiprogrammet hos Åkrahälls gymnasieskola i Nybro gick han lärling och fortsatte sedan vidare ut i arbetslivet i Halmstad. Det dröjde dock inte länge förrän han fick erbjudande om att komma tillbaka till Åkrahäll som yrkeslärare. “Jag studerade allmän behörighet och undervisade samtidigt, men precis när jag var klar fick jag ett lockande erbjudande om att börja arbeta för branschen hos ECY” berättar Pontus. Där jobbade han med ECY-Cup* vilket på den tiden var ett prov i elteknik för elever på el- och energiprogrammet.  Efter åtta år där gick han in som VD hos WorldSkills Sweden, som anordnar Yrkes-SM. “Yrkestävlingar och yrkesutbildning har egentligen varit den röda tråden genom hela min karriär” förklarar han.

*ECY-Cup arrangeras inte längre utan har ersatts av Nationella branschprovet.

Yrkes-SM: från frisyrklippning till billackering
Yrkes-SM är en tävling för unga där de visar upp sina yrkesfärdigheter. Vinnarna blir svenska mästare i sina yrken och många går även vidare till Yrkeslandslaget, där de tävlar på internationell nivå. Det är ett brett spann av yrken som representeras: inte bara elektriker utan även frisörer, trädgårdsmästare, billackerare och guldsmeder för att nämna några. “Det är otroligt häftigt att se unga, talangfulla människor visa upp sina kunskaper och dessutom våga tävla – man blir definitivt stolt!” säger Pontus. Men han vet också hur det är att stå på andra sidan. År 2002 vann han elbranschens SM och fick även tävla i Yrkes-VM samma år i Sankt Gallen, Schweiz. “Det är minnen jag kommer bära med mig hela livet, det känns extremt roligt att ha varit med om det” berättar han.

Gör du ett val i gymnasiet som känns roligt och som leder till ett jobb – då har du skapat dig en bra grund att stå på.

En bra grund att stå på

För den som står inför sitt gymnasieval är Pontus tips att försöka avdramatisera det hela. Han påpekar att det självklart är ett viktigt beslut, men att det inte är livsavgörande. ”Om du känner att du har hittat din grej, följ den oavsett vilken utbildningsväg det är – men om du är osäker tycker jag att du helt klart ska välja en yrkesutbildning för det är ett smart val!” tillägger han. Han förklarar vidare att om man gör ett val som känns roligt och som leder till ett jobb har man skapat sig en bra grund att stå på. ”Självklart är det också en bra idé att besöka Yrkes-SM, där kan det väckas nya idéer man aldrig ens tänkt på innan” säger han.

Yrkes-SM 2024

År 2024 hölls Yrkes-SM i Karlstad, 23-25 april och då var det dessutom 20-årsjubileum. Kring 200 ungdomar kom för att tävla och några av dem fick åka hem som svenska mästare. Ett evenemang av den här typen planeras i ungefär två år och kräver stora förberedelser. För de tävlande från elbranschen är det stort fokus på säkerhet och precision, dessutom under rejäl tidspress. Pontus berättar att han är mycket nöjd över årets upplaga, där det slogs publikrekord med över 28 000 besökare. “Tillsammans med Karlstads kommun, Region Värmland och alla andra medverkande har vi skapat ett rekordstort intresse kring tävlingen” säger han. “Förhoppningsvis har vi inspirerat fler till att välja ett yrkesprogram och alla tävlande är fantastiska ambassadörer för ett smart val – att välja en yrkesutbildning!”

Pontus Slättman hejar på tävlanden i Yrkes-SM
Sanna sitter i sin bil
Yrkesväxla

Hallå där Sanna Immonen!

Efter att ha jobbat nätter och helger som bartender och servitris insåg Sanna Immonen att hon behövde en förändring inför framtiden med småbarn. Bonuspappans arbete som bilelektriker fungerade som inspiration, men den egna estetiska utbildningen på gymnasiet kom också till användning i det nya yrket.

Porträtt av Ida Kullander
Yrkeslärare

Hallå där Ida Kullander!

Efter nästan två decennier som frilansande redaktör i bokbranschen bytte Ida ensamheten mot gemenskap och handfasta resultat som elektriker. Läs om hennes resa från att korrekturläsa texter till att felsöka maskiner, och sedan vidare till att lära upp nästa generations blivande elektriker.

Porträttbild på Pontus Slättman i Sverige-tröja
Yrkes-SM

Hallå där Pontus Slättman!

Yrkestävlingar har gått som en röd tråd genom karriären för Pontus Slättman. Från att framgångsrikt ha tävlat själv, till att slutligen vara VD för företaget som anordnar Yrkes-SM.

August Kross
Yrkes-SM 2024

Hallå där August Kross!

August Kross, från prao med elektriker till elitnivå i Yrkes-SM. Läs om hans resa och hur en ung elektrikers drömmar tar form

Porträttbild på Svante Olsson, Elektroskutt
uppfinnare

Hallå där Svante Olsson!

Svante Olssons jakt på snygga, smidiga lösningar och hans bakgrund som elektriker blev den perfekta kombinationen för en karriär som uppfinnare. Med 3D-printern och fantasin som verktyg har han tagit sig till Draknästet i SVT och har inga tankar på att sakta ner.

Arvid Larsson Yrkes-SM 2024

Hallå där Arvid Larsson!

Arvid Larsson, 18, från Gnesta, utmanar i Yrkes-SM för Installationselektriker. Läs om Arvids resa från skolbänken till nationell tävlan, hans tankar om framtiden, och passionen för elektricitet som driver honom framåt.

Det finns inte fler att visa
Translate »

Din förfrågan har skickats!

Det har skickats ett automatiskt mejl till dig med den information du har skickat in. Vi besvarar alla förfrågningar i den ordning de kommer in och återkommer till dig så snart som möjligt.

Prenumerera

Fyll i dina uppgifter så skickar vi nästa nyhetsbrev till dig!







Skip to content