Har du tappat bort ditt certifikat?
Du kan beställa intyg på att du har ett ECY-certifikat. Har du tappat bort kortet kan du också beställa ett nytt.
Enklast beställer du intyget eller nytt certifikat här på webben.
Beroende på din bakgrund är det olika processer och krav för att ansöka om ECY-certifikat. Läs mer om de olika kraven och hur du gör genom att klicka på det alternativ som bäst stämmer in på din utbildningsbakgrund eller arbetslivserfarenhet.
Du kan också använda den här guiden och svara på ett antal frågor som leder dig till den information som gäller just dig.
Om du är nyanställd och har en gymnasieutbildning registrerar din arbetsgivare dig som lärling.
Om du är nyanställd och har en vuxenutbildning registrerar din arbetsgivare dig som lärling.
Du som fått anställning inom Installationsavtalets kollektivavtal, och tidigare jobbat inom andra avtalsområden exempelvis industrin, kanske är behörig att söka ECY-certifikat.
Elektriker med så kallade “Fagbrev”, “Sveinsbref” eller “Svennebrev” kan ta anställning i Sverige utan komplettering av grundutbildningen.
Elektriker med utbildning i annat nordiskt land som vill ha ett svenskt ECY-certifikat måste dock komplettera sin utbildning med tre kurser.
Europa har en gemensam arbetsmarknad. Med relevant utbildning och arbetslivserfarenhet inom elteknikområdet kan du därför vara anställningsbar även i Sverige.
Innan du kan ansöka om ECY-certifikat måste du göra en validering av dina kunskapar och färdigheter samt komplettera med några kurser.
För medborgare från OECD-länder som till exempel Australien och Kanada används ofta samma rutiner som för EU-medborgare.
Om du har utbildat dig eller har yrkeserfarenhet från land utanför EU ska du ska göra en Elteknisk validering för att säkerställa din elsäkerhetstekniska kompetens. Först efter att du har gjort den eltekniska valideringen kan du ansöka om ECY-certifikat.
>> Läs mer om elteknisk validering
För medborgare från OECD-länder som till exempel Australien och Kanada används ofta samma rutiner som för EU-medborgare.
Har du till exempel jobbat en tid som elektriker men inte har någon formell utbildning till elektriker kan du validera dina kunskaper för att finna ut vad du behöver komplettera med för kurser.
Beroende på vilken bakgrund du har kan valideringen göras på olika sätt. Efter valideringen kan du ansöka om ECY-certifikat.
Kontakta ECY för att få stöd i att välja rätt väg för dig.
Du kan beställa intyg på att du har ett ECY-certifikat. Har du tappat bort kortet kan du också beställa ett nytt.
Enklast beställer du intyget eller nytt certifikat här på webben.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF).
Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
© 2023 | Elbranschens centrala yrkesnämnd. All rights reserved. Personuppgiftspolicy.
PRAO är en nyckel till att locka fler unga till el- och energiprogrammet. Hur ser du på PRAO?
Genom att svara på vår enkät hjälper du oss att förstå hur vi kan stötta företag som ditt och göra det enklare att ta emot PRAO-elever.
Det tar bara en minut, men ditt svar kan påverka framtidens elektriker!
Dina kontaktuppgifter är frivilliga.